Over mij

Page

Bram Vanderborght werd in 1980 in Wilrijk geboren en bracht zijn schoolgaande jeugd door in de Jan Frans Willemsschool Boechout en het Koninklijk Atheneum Mortsel. Hierna behaalde hij zijn ingenieursdiploma en doctoraatsdiploma aan de Vrije Universiteit Brussel met zijn onderzoek naar de stappende robot Lucy. Hij was actief in de Polytechnische Kring en het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV-Brussel). Momenteel woont hij met vrouw Ramona en dochter Anna in Hoeilaart.

In 2006 verrichte Bram onderzoek op de humanoide robot HRP-2 in het robotmekka Tuskuba, Japan. Hij was 2,5 jaar postdoc onderzoeker in het Italian Institute of Technology in Genova, Italië. In 2009 werd hij prof robotica aan de VUB. Hij was onderzoeksdirecteur van een groep psychologen in UBB, Cluj-Napoca, Roemenië met een project naar het gebruik van robots voor kinderen met autisme. Zijn onderzoeksactiviteiten zijn hoe mens en robot kunnen samenwerken en de mens fysiek en sociaal assisteren zoals prothesen, exoskeletons, robots en sociaal assertieve robots. Hij ontwikkelt ook in een ERC Starting Grant nieuwe aandrijvingen die energie-efficiënt zijn en waar veiligheid belangrijk is voor bijvoorbeeld robotarmen in de maakindustrie om de arbeiders te ondersteunen bij zware taken.

De rol van technologie voor de maatschappij vindt Bram Vanderborght heel belangrijk, over dit onderwerp geeft hij regelmatig presentaties en verschijnt hij regelmatig in de pers. Ook over het ethisch gebruik van technologie tracht hij het debat te voeden met opiniestukken en debatten. Bram Vanderborght vindt het belangrijk dat de technologie gemaakt wordt met de mens centraal, daarom werkt hij in multidisciplinaire teams bestaande uit andere technische disciplines en psychologen, sociologen, fysiotherapeuten en filosofen in Brubotics.

Bram Vanderborght was lid van de Jonge Academie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, een organisatie die werkt rond multidisciplinariteit, wetenschapscommunicatie en beleid. Hij is Editor in Chief of the IEEE Robotics & Automation Magazine.

Om kinderen warm te maken voor wetenschap en techniek, heeft hij de robotwedstrijd RoboCup Junior mee opgericht en voor jongeren het robotboek “Robots Binnenstebuiten” en een handleiding hoe zelf robots te bouwen en te programmeren geschreven. Vermits het belangrijk is dat ook hoogbegaafden extra geprikkeld worden, schreef Bram Kant en Klaar plus – Robots.

Contacteer mij:

email: bram.vanderborght@vub.ac.be
GSM: 0486522962
twitter: BramVDBorght

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s